« Nog even boven water.… | Home | Te rustig? »

Drukte...

Woensdag 24 Juni 2009 at 4:15 pm. Echt wel... weer een artikel! Nog even... erkenning! En nu ga ik weer slapen! :D

55 reacties

vera

Oh helemaal geweldig. Ze hebben mijn geweeklaag zelfs geciteerd. Het zal wel niks helpen, want niemand begrijpt ons. Vandaag de dag doorgebracht op mijn school. Nieuwbouw, prachtig, maar ze zijn zo dom geweest om alle lokalen op het zuiden te bouwen. Gevolg: bij een “normale” temperatuur van ca. 23 tot 24 graden al smoorheet en dankzij de zgn. klimaatbeheersing ook lekker vochtig gehouden. Doe mij maar droog en fris, met de ramen en deuren tegen elkaar open.
Nou, wie weet, zijn er nog meer kranten die een dergelijk artikel willen overnemen.

vera (E-mail ) - 24-06-’09 18:44
steef

Zo ook mooi zijn wanneer de weermannen -en vrouwen gewoon de weersverwachting zouden doorgeven zonder daar allerlei persoonlijke kwalificaties aan toe te kennen. Ik kan zelf wel bepalen of het weer mooi is. Het is kennelijk vreemd als je je beter voelt bij temperaturen tot een graad of 15. Hoge temperaturen en fel licht belemmeren me overal bij en een herfst met dramatische luchtpartijen vind ik gewoon het mooist.

steef (E-mail ) - 24-06-’09 19:57
erica

het weer wordt zo fout weergegeven. als ze zeggen: het wordt beter, dan bedoelen ze dus warmer. en als ze zeggen: het wordt minder, dan bedoelen ze dat het af gaat koelen. hoezo gehersenspoelde meute?!
ik ben helemaal chaggereinig en het duurt nog wel ff, en o o o wat zijn we allemaal vrolijk buiten en overdreven.
mijn huis is ook oud, 1570 of zoiets, een hofje. slecht geïsoleerd en enkelsteensmuren, dus warm.
Ik heb ook een plavondventilator met schoepen in de huiskamer en alles dicht overdag, zowel gordijnen en ramen. en weet je wat ook helpt?
bakken met ijs uit de vriezer onder de ventilator zetten, dan heb je echt een koud briesje als het gaat ontdooien.
allemaal sterkte, maar de langste dag is voorbij!!!! ulap!!!

erica - 25-06-’09 09:14
Sharon

Ik wist helemaal niet dat er meer mensen waren die zo’n hekel aan die hitte hebben…
Zodra het boven de 20 graden komt, wordt ik al pissig.
Iedereen geniet ervan en ik zit liever thuis. Mensen noemen mij daarom ook raar, zelfs mijn eigen familie. Ik heb zo mijn redenen om er een hekel aan te hebben. Vooral al het zweten vind ik vreselijk. Even lopen met de hond en je bent alweer kletsnat. Het niet kunnen slapen van de hitte en de droge natuur, bah. Zelfs mijn hond heeft er een hekel aan, is een Collie, dus veel vacht.
Als er onweersbuien op komst zijn, dan wordt ik blij. Ik vind dat nou echt gezellig weer (als je binnen bent dan) En de hond ook.

Sharon - 25-06-’09 12:18
Prozac

Aan de nieuwelingen welkom… en ik ben het met Sharon eens… pas als er echt wat gebeurd is het weer… (dus onweer, sneeuw, ijzel)… tot dit tijd is het gewoon binnen afwachten tot het koeler wordt :(

Prozac - 25-06-’09 13:09
diezel

wat een helse dag!!!En wat ben ik blij dat ik dankzij de artikel in de Spits jullie gevonden heb!
Ben niet hier geboren,daarom dacht ik dat ik uitzondering ben, omdat ik de hitte zo haat!
En dat opgewonden gevoel overal om me heen-“lekker weer,zeg”:((((

diezel (E-mail ) - 25-06-’09 18:29
steef

Net op de radio bij het weerbericht van 19.00 uur :“vanavond blijft het lekker lang warm”. W.T.F ?! De 14-dagen voorspelling belooft ook niet veel goeds. En iemand met een verhit, glimmend gezicht en overal zweetplekken die vervolgens “lekker weertje” zegt, neem ik niet serieus. Op naar een mooie herfst !

steef (E-mail ) - 25-06-’09 20:44
Steef

Ik merk overigens wel dat ik de rest van het jaar het koelere weer ‘for granted” neem, dan vergeet ik er weleens van te genieten. Bij dit warme kloteweer heb ik echt nergens energie voor of zin in. Deze temperaturen zijn echt ‘in your face’, niet te negeren.

Steef - 25-06-’09 20:50
erica

nou, heb het helemaal gehad hoor. woensdag zat ik mezelf op te peppen en hoopte niet te gaan mopperen, maar donderdagnamiddag, dag 2 van dit “heerlijke” zomerweer, waren de goede voornemens weg. mopperdemopper en een stemming ver beneden nul. de hele dag onder de steen gezeten en ‘s avonds even in de tuin om die arme planten water te geven. Hoorde ik rechts alweer het woord BBQ vallen, NEE HE!! en links over kleinkinderen die komen logeren, O KREUN!
en nu net lees ik dat dit weer nog DAGEN gaat duren…
jemig…hoe komen we erdoorheen….vandaag werken en dan zie je aan het begin vd avond al die boten weer die mekaar onderste boven varen zo druk, en de bomvolle terrassen met bezopen en bezweette mensen…
gadverdegadverdamme!!!!!!!!!!!!

erica - 27-06-’09 09:31
vera

Deze weblog zegt een stil protest te zijn. Maar is het niet beter als we eens wat luider gaan protesteren? Wat dachten jullie van een brief aan de weermannen en -vrouwen, met de hierboven gestelde vraag of ze niet gewoon en onpartijdig het weer kunnen doorgeven?
Ik zit hier zwetend en met hartkloppingen onder de ventilator. Ik heb eigenlijk voor het voorste deel van de kamer nog een ventilator nodig. Die staat op zolder maar ik heb de moed niet om daarheen te gaan om het ding op te halen. Vreselijk, wat haat ik dit rotweer.
Een van mijn katten, ligt af en toe even voor het open raam op de vensterbank en gooit zich dan weer languit op de grond onder de plafondventilator, buik omhoog om maar een zo groot mogelijk oppervlak weer af te laten koelen. Ze heeft een hele dichte vacht, dus ook voor haar is het niet uit te houden.
Nederland moet massaal aan de airco en dan bedoel ik niet die halfbakken zogenaamde klimaatbeheersingssystemen die de lucht alleen maar vochtiger maken maar niet koeler, waardoor je het nog benauwder krijgt, maar het échte werk, gewoon koude lucht naar binnen blazen en al die miepers die gaan dan maar lekker buiten in de broeihitte zitten op hun laptoppie werken. Gatverrr….heeee dit moest ik echt even kwijt.

vera (E-mail ) - 28-06-’09 12:51
erica

Ik ben VOOR, Vera, een brief naar die weerlui zou fantastisch zijn! Scheelt een hoop ergernis alvast. Keek net naar het weer voor de komende dagen en het zweet brak me uit. Hoe komen we dit door en het is nog niet eens juli!!
En de weervrouw met een grijns brabbelen dat we misschien wel de 30 graden gaan halen…alsof je een bonus krijgt! Een straf is het!
Ik heb ook een kat(er) en die ligt ook op z’n rug onder de plavondventilator. Hij heeft overgewicht en afvallen lukt niet. Die heeft het ook zwaar nu.Er staan bakken ijs op de kast, zodat hij een lekker koel briesje over z’n buik krijgt. En s avonds weer omwisselen uit de vriezer. Maar de luchtblazer moet ook uit de kast vrees ik…

erica - 28-06-’09 13:02
Prozac

Vera en Erica… natuurlijk ben ik ook voor! Doen… maar het veranderd er niets aan dat het een stil protest is! Er is nu wat aandacht, maar dat ebt ook vanzelf weer weg! Dus zeker een brief sturen… en als er een mooi antwoord komt ben ik heel nieuwsgierig en plaats ik het graag :D

Prozac - 28-06-’09 14:23
Nathalie

Het valt wel op dat hier steeds meer nieuwe namen komen sinds het artikel in de spits.

Nathalie - 28-06-’09 15:58
<span class='registered'>San</span>

Hallo allemaal, ik ben na het artikel in de Spits gelezen te hebben hier gaan kijken en vind zowaar veel van mijn eigen gedachten hier verwoord…wat een opluchting om te ontdekken dat ik niet de enige ben! Ik ging wel eens twijfelen aan mezelf omdat ik niet "normaal" van die hitte en warme zon houd. Geef mij maar de herfst! Ik kijk naar mijn poezen met hun dikke vacht en zie wat er bij de meeste dieren gebeurt bij dit "lekker warme" weer: in de schaduw blijven, rustig liggen en wachten tot het afkoelt. Goed idee, daar kunnen we ons beter aan spiegelen..

San (E-mail ) - 28-06-’09 17:03
erica

Vera, kunnen wij e-mail adressen uitwisselen, misschien via Prozac, om zo samen een brief op te stellen naar de weermannen/vrouwen van de diverse nieuwsdiensten. Ik ben er voor in de stemming hoor! Chaggerijniger kan ik niet worden….deze week is heel erg, pas begin juli…owwwwwwwwwwww…

erica - 29-06-’09 08:53
Prozac

Daar heb je mij niet voor nodig hoor… Achter Erica’s naam staat haar e-mail :D

Prozac - 29-06-’09 10:44
vera

Ik wil de brief best schrijven hoor, ik heb gisteren zitten surfen maar ik kan nergens een adres vinden waar je zoiets heen kunt mailen. Helga van Leur schijnt een blog te hebben, maar die is in onderhoud, dus daar kan ik ons “ei” ook niet kwijt.
Iemand nog een idee?
Trouwens tijdens het surfen kwam ik een heleboel pagina’s tegen over de omgekeerde winterdip, waar wij last van hebben. Het bestaat wel degelijk en er wordt steeds meer over geschreven.

vera (E-mail ) - 29-06-’09 16:09
erica

o, ik zet altijd een vinkje bij “verberg mijn e-mail adres”, …?
Maar het geeft niet. Ik ga morgenmiddag ook surfen om te kijken of ik aan adressen kan komen. Ik laat het je weten Vera zodra ik wat heb gevonden.
wordt vervolgd….ga bij Timofeef eerst aan de slag..rtl4..google…wieowie.nl..
etc.

erica - 29-06-’09 22:13
Vera

Hallo, hallo, even een peptalk. Het schijnt volgende week koeler te worden. Ik weet nog niet hoeveel koeler, maar ik hoop FLINK koeler. Had net nog een vriendin aan de lijn die hoopte dat het niet 18 graden zou worden want dat vond ze wel errug koel.
En ja, ik heb vandaag op het heetst van de dag weer een gek gezien met een dikke jas aan. Dan zit er toch een schroefje los in je bovenkamer?
Ik ga even op onderzoek uit hoe koel het wordt volgende week. Blijven jullie maar efkes onder je kei zitten.

Vera (E-mail ) - 30-06-’09 20:03
vera

Yes! Volgens de 14-dagen weersverwachting raken we maandag 6 juli de 18 graden lijn. Ik bedoel: ‘t is maar een kleine verbetering, maar het is toch beter.

vera (E-mail ) - 30-06-’09 20:06
diezel

er is dus hoop:))))yipiiie

diezel (E-mail ) - 01-07-’09 13:40
Claire

alleen al te lezen dat ik niet de enige ben lucht al op. niet dat het dan koeler wordt, maar het helpt wel. nou maar hopen dat het klopt dat het dit weekeinde al begint af te koelen. daar zijn we dan wel aan toe

Claire (E-mail ) - 01-07-’09 16:30
juffrouw Jo

Vreselijk, door dit soort dagen denk ik soms even dat ik toch echt dat ik last heb van RSAD, maar aan de andere kant ben ik niet echt depressief.
Eerder sjagerijnig.
Vandaag maar de hele dag binnen, gordijnen dicht en een paar liter koude cola.
Zometeen even een regendansje doen.

juffrouw Jo - 02-07-’09 19:11
erica

van de week ergens op ned 1 geloof ik, een weerman…er waren buien in het oosten, maar die zouden snel wegtrekken naar duitsland, ZIJN WE DAAR MOOI VANAF! Pardon???????????? De natuur zit te smachten op regen!!
Wat een idioot!
En gister weer op rtl4: Volgende week krijgen we weer een “Hollandse zomer”…dat noemen de sukkels dus zo, omdat het dan 20 graden wordt, een temperatuur die voor de zonaanbidders dus blijkbaar te laag ligt.
Denigrerende en snerende weerman! Laten ze een vak gaan leren…
Ik doe met je mee Jo, ik ga nu de regendans doen!
Vera, heb je m’n 2 mails ontvangen?

erica - 03-07-’09 13:09
vera

Erica, ik heb je mails niet ontvangen, probeer het eens met vverleun@pompernet.nl

Die weerlieden zeggen volgens mij gewoon wat de meute wil horen.
Iedereen is stapelgek. Mijn vakantie is nu begonnen en vanmorgen hoorde ik iedereen over vakantie praten. En weet je waar ze heen gaan? Italie, Spanje, Frankrijk, Thailand. Alsof het hier niet heet genoeg is.
Ja die lekkere donderbuien zullen wel weer aan ons hier in het noordoosten voorbij gaan. Zoals gewoonlijk. Bah! Ik liep druppend met een knalrood hoofd door de supermarkt, heb een halve liter mineraalwater naar binnengegoten voor ik ging rijden en heb een knallende hoofdpijn van dit rothitte. Nog even en ik pak een geweer en schiet die rotzon het heelal uit. Bah!

vera (E-mail ) - 03-07-’09 14:21
vera

Nog eventjes. Krijg ik net een nieuwsbrief binnen van een firma die me wat wil verkopen. “Het is zomer, de temperaturen stijgen naar heerlijke warmte”. Zijn ze helemaal van de pot gerukt? Of is mevrouw soms koudbloedig dat ze het zo lekker vindt? Het zijn vast geen mensen die miepers die dit lekker vinden, maar reptielen.
Oh hou me tegen ik ben toch zo sacherijnig. Juffrouw Jo ze noemen het RSAD, maar ze weten helemaal niet waar ze het over hebben die psychologen. Het heeft niks met depressie te maken, maar alles met irritatie, te veel licht, te veel warmte, lichamelijk onbehagen. Ik ben ook niet depressief, heb overal zin in, maar een mens kan toch gewoon niks doen met dit rotweer?

Zullen we wat afspreken? Zodra het gaat regenen gaan we buiten staan dansen in het water. En vanaf nu dienen we iedereen die miept over regenachtig weer alsvolgt van repliek: we zeggen ijskoud (goed he, ijskoud hihi): ja, lekker he? En we leggen niks uit.

vera (E-mail ) - 03-07-’09 14:27
erica

ik kreeg een mail van een meisje/vrouw die o.a. kontaktadvertenties had geplaatst, maar die reaktie zie ik hier niet staan in het forum..
Ik zou zeggen: meid, leker alleen op vakantie gaan hoor! je ontmoet zoveel mensen dan, ik doe niet anders en af en toe kost het je moeite om eens even alleen een avond door te brengen.
Was gisteren helemaal pissig ten top! Ze voorspelden buien en heel veel “onheil”. Gaat het om half 2 waaien, ik helemaal blij, het werd donker ook. Alle ramen tegen elkaar opengezet, laat maar komen!
Schijnt om 2 uur de zon weer!!! Dat was het dan dus, alles weer overgewaaid en geen spat regen gehad!!! De randstad werd weer overgeslagen…..heb het helemaal gehad met dit klereweer. Is het ook nog eens Lakenfeesten hier in Leiden. O, wat is iedereen blij..braak…
opgefokte vrolijkheid allom.
Ga zo lekker naar werk, binnen!

erica - 04-07-’09 10:05
vera

Hallo luitjes, met behulp van wat links die Erica me toegestuurd heeft heb ik een visje uitgegooid richting RTL4. Ik had alleen een klein contactformulier, dus ik heb het volgende bericht gestuurd:
Namens een groep mensen die lijdt aan een zgn. zomerdepressie (tegengestelde van een winterdip), zou ik graag een vraag willen stellen aan Helga van Leur.

Dit formulier biedt daarvoor iets te weinig ruimte. Is het mogelijk dat ik voor het stellen van deze vraag een e-mailadres van uw redactie krijg en dat u onze vraag doorgeeft aan Helga van Leur of evt. een van de andere weerpresentatoren?

Ik heb geprobeerd serieus over te komen (excuus: dit is ook een serieuze zaak natuurlijk), maar ik wilde niet dat ze de indruk krijgen dat we een fanclub van Helga zijn, want dan zijn ze misschien terughoudend met het geven van een adres.

Nu eerst maar even afwachten, kan ik intussen bouwen aan mijn vraag.
Het is hier een inktzwarte lucht intussen en het regent. Heerlijk! Het was vandaag weer veel en veel te warm bah. En dat terwijl ik me erop verheugd had dat het wat minder vies weer zou zijn.

vera (E-mail ) - 05-07-’09 22:26
erica

Goed Vera! En nu maar afwachten!! Hier helemaal niets gevallen gister, de heeeele dag zon. Nu wel wat wind en koeler, maar ik wil gewoon bewolking en dat het minder fel licht is. Dus nog veel gemopper hier.

erica - 06-07-’09 09:42
erica

http://www.nu.nl/algemeen/2036379/herfst..

HAHAHA….we zullen ze krijgen….( als het nu maar doorgaat).

erica - 06-07-’09 14:40
erica

Nou Vera, ze deed het weer gister hoor, Helga in de bocht. Na de verkondiging dat er regen zou komen en de temperaturen gaan dalen naar de 19 a 20 graden ( ja, nou en? das toch warm genoeg?), sloot ze af met een dubbele “Sorry!”..
Laaiend was ik. Als ze dertig graden verkondigt, zegt ze toch ook geen sorry!
Zo eenzijdig belicht! Goed voor in de brief!!!

erica - 07-07-’09 14:26
vera

Ja potverdikkie zeg! Dat gaan we gebruiken. Alleen heb ik nog steeds geen antwoord van die gasten van RTL. Ik wacht nog even en dan ga ik opnieuw mailen.

Maar intussen: ZALIG WEERTJE VANDAAG HE! Ik liep gewoon te zingen vanmorgen terwijl de ramen openstonden en de regen met bakken naar beneden kwam. Ga zo het raam weer openzetten, het is hier beneden nog steeds benauwd.

vera (E-mail ) - 07-07-’09 15:33
vera

Ja, ja, nog steeds niets gehoord van RTL, maar wel van het weekblad Vriendin. Men wil een artikel aan de zomerdip gaan wijden, of ik bereid was om wat vragen te beantwoorden. Dat ben ik zeker, dus ik zal deze mevrouw vanavond terugmailen. Maar ja….twee jaar geleden ben ik ook een keer geinterviewd over dit onderwerp, en toen werd het uiteindelijk niet geplaatst. Dus jongens, even duimen.
En intussen: wat een superdag vandaag he, met al die buien.

vera (E-mail ) - 08-07-’09 18:28
erica

Ik ga duimen! Wie weet…
Ik zit weer boordevol energie, heerlijk! Hier krijgen we niet zo veel buien als elders in het land, maar nou ja, afgekoeld is het wel. Weer normale kleren aan en weer lekker bezig zijn. Mag wel zo blijven!! Maar zag alweer dat het dinsdag weer SLECHTER gaat worden. Zo noemen WIJ dat Helga!!!!!!!!

erica - 09-07-’09 10:04
vera

OK, dames en heren, vanmorgen kreeg ik de vragen over zomerdip in mijn mailbox, en ik heb ze zo goed mogelijk beantwoord. Hoop dat jullie jezelf in mijn verhaal herkennen.
We moeten trouwens nog maar afwachten hoeveel er in de Vriendin belandt.
Hier komt ie:

Wat is het precies dat jou zo tegenstaat aan de zomer?

Voornamelijk de hitte (boven de 21 graden vind ik niet meer prettig) en het vele licht. Ik ben blij dat het in augustus weer donker is als ik naar bed ga, dat past meer bij mijn ritme. Door de steeds warmer wordende zomers voel ik me fysiek heel onbehaaglijk, het veroorzaakt hartkloppingen, zweten en ademnood omdat ik astmatisch ben. Ik heb altijd het gevoel dat warme lucht dikker is dan koude en daardoor moeilijker in te ademen is.
Daarbij is ‘s zomers iedereen tot laat buiten. Dat betekent veel lawaai op straat en in de tuinen en regelmatig een blauwgerookte slaapkamer omdat de buren de vuurkorf aan hebben. Ik kan je verzekeren dat het niet echt prettig is om bij temperaturen van 30 graden met je slaapkamerramen potdicht te moeten slapen.

Enig idee waarom je dit hebt?
Nee geen idee. Toen ik nog jong was had ik er wel minder last van.

Sinds wanneer heb je dit?
Sinds zo’n tien tot 15 jaar geleden, toen de zomers ineens veel warmer leken te worden en langer.

Hoe voel je je precies als het mooi weer is?
Balen gewoon, vooral als het langdurig zonnig en warm is. Elke dag doe je de gordijnen open en dan is ie daar weer die zon. Je moest hem eens een paar dagen uit kunnen zetten. Hoe warmer ik het krijg hoe slechter mijn humeur wordt. Zet me onder een ventilator en het humeur gaat weer met sprongen omhoog. En zoals gezegd: het licht, ik raak er overprikkeld van, voel alle negatieve dingen intenser. Ik denk dat het hetzelfde gevoel is wat de winterdippers hebben, wordt alleen op een andere manier veroorzaakt.

Wat doe je op een warme dag om je beter te voelen?
Allereerst: zonnebril ophouden zodra ik naar buiten moet. Om het licht te temperen. Verder: een tafelventilator mee naar mijn werk slepen. Vooral moderne gebouwen zijn veel te warm tegenwoordig, kijk maar eens naar gemeentehuizen, bibliotheken enz. Scholen idem dito. Die ventilator hou ik heel egoistisch alleen voor mezelf, ik zet hem op mijn bureau en laat hem op de laagste stand continu op mij gericht staan. Dan krijg je weer opmerkingen van: oh pas op je wordt nog verkouden of je krijgt een stijve nek. Flauwekul, ik ben er nog nooit ziek van geworden, het is gewoon aangenaam. Boodschappen doe ik snel na mijn wer in de koudste supermarkt en dan naar huis, jaloezieen naar beneden, als het moet het gordijn een stuk dicht en buiten voor het raam de parasol op, zodat de zon niet binnenkomt. En dan maar onder de plafondventilator blijven, dat zijn echt ideale dingen.

Hoe reageert je omgeving op jouw zomerhaat?
Zomerhaat zou ik het niet willen noemen, het is meer angst voor de zomer die al met de eerste krokussen de kop opsteekt. Je ziet er heel erg tegenop. Ik zou het ook niet willen omschrijven als een depressie, want depressief ben ik allerminst. Heb overal zin in, maar door het lichamelijke ongemak van de warmte kun je niets of heel weinig doen en dat heeft invloed op je humeur.

De omgeving reageert ongelovig, ongeinteresseerd en soms vijandig. Dan ben je een aansteller en een spelbreker. Dat doet zeer, want winterdippers worden wel serieus genomen, krijgen een daglichtlamp voorgeschreven en dergelijke. Het is onderzocht dat ongeveer 5% van de bevolking een winterdip heeft en 1% een zomerdip. Maar wij worden uitgelachen omdat de meeste mensen van warmte houden. Kijk nou eens naar die weermannen en -vrouwen na het journaal: ze staan constant te jubelen als het richting dertig graden gaat en maken excuses als het een paar graden naar beneden gaat. Waarom is dertig graden nou zo lekker eigenlijk? Je kunt niks ondernemen omdat het te heet is voor alles. Bovendien: als dertig graden nou écht zo heerlijk is, waarom zetten die warmteaanbidders dan ‘s winters hun cv-thermostaat niet op 30? Dat moet voor hen dan toch ook lekker zijn in de woonkamer? Het lijkt wel een cultus, dat warmte aanbidden.

Er wordt totaal niet nagedacht of iedereen dit wel fijn vindt. Want wij zomerdippers zijn niet de enige groep die er last van heeft natuurlijk. Wel eens gedacht aan oude mensen die er ook niet tegen kunnen? Je zult maar met je elastieken kousen aan in een oververhit bejaardentehuis zitten tijden zo’n hittegolf. Vreselijk toch? Want airco is bijna nergens in Nederland te vinden. Een aantal (vaak in het buitenland gezetelde) bedrijven en sommige winkels bouwen airco in, maar de rest van Nederland en met name zorg-, overheids- en onderwijsinstellingen neemt totaal geen maatregelen om de overlast door de hitte te verlichten (en daarmee tegelijk de efficiency of de productie op peil te houden). Mensen presteren het beste bij temperaturen rond de 20 graden qua werk.

Gelukkig komen er steeds meer sites op internet (ook wetenschappelijke) die dit fenomeen belichten. Dat geeft een beetje een gevoel van erkenning.

Ik geniet van het weer zoals dat nu op dit moment is. Sta bij het open raam diep frisse lucht in te ademen als er een stortbui valt. Het hoeft van mij niet altijd te regenen, ik ben allerminst een somber type. Af en toe wat zon, prima. Maar dan graag een fris briesje erbij en niet elke dag die zinderende en vaak benauwd vochtige baaierd van hitte. Daar voelen we ons heel beroerd bij en het gaat ook ongelooflijk vervelen.

vera (E-mail ) - 09-07-’09 12:00
Prozac

En dan ook de vraag stellen over “mooi weer” :D Goede antwoorden! Tot in de Vriendin!

Prozac - 09-07-’09 12:07
erica

Ik kan me er uiteraard goed in vinden! Nu rtl4 nog..
Gisteravond het weernieuws: “Het weer:“VIES.”
herfstachtig met regen en wind, dat noemen zij dus VIES. Dus de herfst is VIES. Het is mijn favoriete jaargetijde en dat noemen zij VIES. Een regelrechte belediging dus. Ik verklaar ze nu bij deze de oorlog!

erica - 10-07-’09 13:04
diezel

Ik doe ook mee – OORLOG!!!!

diezel (E-mail ) - 10-07-’09 15:03
Nathalie

Herfst vies? Die broeierige klamme warmte,dat is pas vies!

Nathalie - 10-07-’09 18:33
vera

Whaaaaah, herfst? Het is lang niet koud genoeg voor herfst. Ik liep nog te zweten in de winkels vanmiddag, da’s pas vies
OK, ik doe mee, oorlog! Die lui van RTL willen niet reageren.

vera (E-mail ) - 10-07-’09 19:04
erica

heb gezocht naar manieren om ze te kunnen bereiken, maar meer manieren als dat ik doorgespeeld had aan Vera, krijg ik niet te zien. Die weblog van Helga v Leur is nog steeds niet opgepimpt. Iemand nog een suggestie?

erica - 12-07-’09 10:27
erica

Vera, ik heb er zelf nog een. Je kunt een mail sturen naar weerfoto@rtl4.nl,
daar sturen mensen foto’s naar toe als illustratie bij het nieuws, maar we kunnen ook een mailtje sturen dat we een opmerking hebben, geen foto’s, en dat we willen weten waar we tereht kunnen. Misschien werkt het op deze manier…

erica (E-mail ) - 17-07-’09 14:40
vera

Dank je Erica, we gaan het proberen. Lekker buitje gehad hier daarnet.
Nog twee en een halve maand tot oktober.

vera (E-mail ) - 17-07-’09 14:58
vera

Lieve luitjes,

Dit is de mail die ik zojuist heb verstuurd aan het adres dat Erica mij stuurde (dank je meid). Ik hoop dat er een reactie op komt en dat ik niet met een enorme kluit in het riet wordt gestuurd. Ik zit namelijk niet in het riet, is me te warm haha.

OK, daar komt ie, en bedankt voor de aanmoedigingen en nu duimen he?

Geachte heer/mevrouw,

Allereerst excuses dat het hier niet om een foto gaat maar om een verzoek. Een andere manier om u te bereiken hebben wij niet kunnen vinden. Wilt u onderstaande voor ons doormailen naar degenen voor wie dit bericht is bestemd?

Ik mail u namens een groep mensen die lijdt aan een zgn. “zomerdepressie”. Een zomerdepressie is het omgekeerde van de alom bekende “winterdepressie”, waar ongeveer 5% van de bevolking aan lijdt en die algemeen erkend is. Helaas is dat bij onze groep (1% van de bevolking) niet het geval, althans zo beleven wij het. Hoewel wij door diverse oorzaken ons net zo akelig voelen in de zomer als de winterdippers in de winter, worden wij vaak uitgelachen, aanstellers en zelfs spelbrekers genoemd als wij zeggen dat we naar koeler weer verlangen.

Namens deze groep volwassenen, die zich verenigd heeft op o.a. deze site: http://www.zomerdepressie.net,, hebben wij een vraag aan de weermannen en -vrouwen van RTL. Net als andere weermensen, zijn zij vaak zeer enthousiast over warm weer (wat wij best kunnen begrijpen, aangezien de meerderheid van de mensen de zomer boven de winter verkiest). Maar het is voor ons echt heel naar om elke avond te moeten horen, dat we nu eindelijk “beter” weer krijgen, als er 30 graden of zo wordt verwacht. Dat het “fantastisch” weer was als wij met hartkloppingen en zweetbuien, misselijk en duizelig van de warmte binnen achter de gesloten jaloezieën onder de ventilator moeten blijven. En wij zijn niet de enigen. Denkt u eens aan bejaarden en zieke mensen, die in tehuizen zonder enige vorm van airco deze steeds warmer en langer wordende zomers moeten verdragen. Ook zij zien, net als onze groep, waarschijnlijk reikhalzend uit naar iets koeler en volgens ons normaler weer.

Daarbij komt dat onze zomerdepressiegroep zich ook zorgen maakt over de verandering in het klimaat met het oog op het milieu.

Daarom willen wij de weermensen vragen of zij hun enthousiasme over temperaturen boven de 24 graden in deze periode iets minder luid willen uiten en ook eens stil willen staan bij de mensen die hier niet zo van houden of die hier daadwerkelijk onder lijden en zich beroerd voelen.

Namens zomerdepressie.net (er zijn meer sites op internet die dit thema behandelen) wil ik u bij voorbaat hartelijk danken voor uw medewerking (waar wij op hopen).

Met vriendelijke groet,

Vera Verleun
namens http://www.zomerdepressie.net

vera (E-mail ) - 18-07-’09 11:59
vera

Nou dat was ‘m dan. Ik weet niet waar jullie zitten, onder je kei of toch omdat het wat koeler is aan het pierewaaien, maar ik heb antwoord op mijn mail. Van niemand minder dan Peter Timofeeff himself. Hij stuurt ons verzoek door naar een ander loket, dus ik ben benieuwd.
Hieronder zijn reactie:

Dag Vera,
Dank voor je mailtje, om te beginnen.
Ik heb dit verhaal doorgestuurd naar de redactie van Editie-NL
Je hebt helemaal gelijk, natuurlijk.
Ik weet dat er veel mensen zijn, die dat warme weer helemaal niet zo fijn vinden.
Zo nu en dan, als dat aan de orde is, zeg ik dat ook.
Maar, daar ben ik ook eerlijk in, voor verreweg de meeste mensen is (in de zomer) mooi weer: veel zon en hoge temperaturen.
Dat zullen jullie natuurlijk ook wel begrijpen.
Desalniettemin hoop ik, dat Editie-NL aandacht aan jullie kan geven.
Heel veel sterkte en vriendelijke groet,
Peter Timofeeff

vera (E-mail ) - 18-07-’09 18:36
Nathalie

Valt me mee dat hij nog gereageert heeft,en nog relatief begripvol,terwijl hij vaak om het hardst staat te brallen als er een “lekkere“temperatuur komt van 30 graden!

Nathalie - 18-07-’09 19:51
vera

OK, het gaat door! Kon jullie niet eerder berichten, want we hebben vakantie en waren veel weg. Maar morgenochtend om half elf komt er iemand met een camera mij op een terras hier ter plaatse in het dorp interviewen over onze gemeenschappelijke klacht. Ik zal proberen zo duidelijk mogelijk ons gevoel te verwoorden. Ze hebben ook een deskundige die ze gaan interviewen hierover.
Ik weet nog niet wanneer het wordt uitgezonden, maar ik hou jullie op de hoogte.

Verder sterkte gewenst, want het is weer vies warm.

vera (E-mail ) - 27-07-’09 13:57
vera

De cameraman en de journalist zij nu hier. Dit moet even op de camera.

vera (E-mail ) - 28-07-’09 11:26
Prozac

Zwaai zwaai… [brede glimlach voor de camera]

Prozac - 28-07-’09 11:29
vera

OK, ze zijn weg mensen. Ze hebben wat shots gemaakt van de ventilator, de dichte jaloezieën, de opgezette parasol buiten. Echtgenoot in de zon geinterviewd en mij binnen met de onvermijdelijke ventilator op de achtergrond. Aardige mensen. Ik hoop dat ik mijn hele verhaal goed heb gedaan en ook al jullie bezwaren tegen dit akelige jaargetijde goed heb meegenomen. Tot en met de klimaatverandering.

Er zal ongeveer twee minuten overblijven van wat er geschoten is, dus duimen dat die vlag de lading dekt. Het verschijnt óf morgen en anders overmorgen (afhankelijk van de dagelijkse actualiteit) op tv, Editie.nl op RTL4.

Allemaal een fijne dag, onder je steen of naar ik hoop gewoon los rondlopend. Er komen hier donderwolken aan. Zou wat geweest zijn: een interview over zomerdepressie met een wolkbreuk op de achtergrond haha. Dat had ik pas écht leuk gevonden. Mijn voornaamste tegenspeler, de heer K. Ploert liet het trouwens lekker afweten.

De interviewer is nu onderweg naar de deskundige om haar mening te horen. Ik ben benieuwd.

vera (E-mail ) - 28-07-’09 12:39
Hetwich

Heb het item zojuist op tv gezien. Jemig, wat herkenbaar! Ik vind de zomer (indien het meer dan 20 graden is) vreselijk!!! Ik zie het overigens niet als een depressie. De deskundige gaf dit ook goed weer, vond ik.

Hetwich - 29-07-’09 18:55
audrey

inderdaad ik voel dit ook zon,ze veklaren mij voor gek ,het is hier binnen nu 26 gaden niet lekker .
ik doe schoonmaak werk ,intensief dus ,je stikt de de moord dus ,ja hun zitten stil ik niet.
1 september staat aan gekruist op de kalender,weer beter.
ben 27 juni geboren ,hoop dat het koud is op mijn verjaardag .
ben blij dat ik niet de enige ben

audrey - 29-07-’09 19:13
vera

Beste mensen, jammer dat mijn bezorgdheid over het klimaat uit het interview geknipt is. Jammer ook dat de dames presentatrices het nodig vonden om te giechelen over ons probleem. Ik vond dat ronduit onfatsoenlijk.

Maar het állerjammerste vind ik dat een gestudeerde psychologe niets beters weet te zeggen, dan dat wij zomerdippers ons een winterdepressie op de hals halen door binnen te blijven en de gordijnen dicht te trekken.
Die stelling klopt echt van geen kanten. Immers: stél dat wij de hele zomer binnen blijven met de gordijnen dicht, dan zouden wij dus in depressieve staat geraken en naadloos het donkere herst/winterjaargetijde ingaan en daardoor dus nóg depressiever moeten raken, want we komen op deze manier dus volgens haar het hele jaar licht tekort. Maar het tegendeel is waar: wij leven juist op in de herfst als de dagen gaan korten en er minder licht en lagere temperaturen zijn. Dan worden we vrollijker en hebben meer energie. Dus wie klets hier nou onzin en plakt gewoon een stickertje op een groep mensen zonder hier fatsoenlijk onderzoek naar te willen doen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat niet alleen de temperaturen maar ook het (teveel aan) licht bij ons een rol speelt.

Ook de stelling dat er geen onderzoek naar is gedaan die in het programma te berde werd gebracht is onjuist. In Amerika en Engeland is dit volgens mij wel onderzocht en ook in België is recent een onderzoek gedaan.

Kortom, ik ben niet blij met deze verdraaiing van de feiten.
Maar goed, we hebben ons best gedaan.

vera (E-mail ) - 29-07-’09 23:25
Liz

Wat een kutweer vandaag die vieze benauwde hitte ik ben al de hele zomer depri, ik wacht echt met smart op het najaar ik haat dit

Liz (E-mail ) - 07-08-’09 18:02
vera

Liz hou vol, het wordt (iets) koeler. Het is inderdaad vreselijk weer, vandaag was het wel heel erg. De plafondventilatoren draaien hier overuren.

vera (E-mail ) - 07-08-’09 20:37


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spamberichten en gezeik tegen te gaan kan je nog maar 5 dagen reageren op berichten.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.