« Blijmaken met een dod… | Home | Er is steun! »

Maak me gek...

Maandag 13 April 2009 at 11:18 am.

Op de AD site vond ik een oud berichtje over "Tips tegen zomerdepressie":

Tips tegen zomerdepressie
Ga erop uit: wandelen met iemand, de natuur in, op een tarras een ijsje eten.
Maak elke dag een praatje. Het horen van je eigen stem geeft het gevoel dat je bestaat.
Eet en slaap op vaste tijden. Draai het dag- en nachtritme niet om. Laat gaan slapen en opstaan verergeren somberheid.
Neem bij blijvende klachten contact op met de huisarts of een welzijnsinstelling.

Altrecht Preventie geeft als eerste geestelijke gezondheidszorginstelling in Nederland een korte zomercursus in Zeist voor 55-plussers met een zomerdip. Meer info bij Altrecht Preventie 030-6999150 of secr.preventie@altrecht.nl.

Voornamelijk tip 1 vind ik geniaal: Ga naar buiten! DAT IS HET JUIST GEK... IK WIL NIET NAAR BUITEN!!!!!!!

Ik ga even huilen... dat doe ik veel tegenwoordig, meestal vlak nadat ik tegen mezelf een gesprekje heb gehouden waarin ik de regels voor het slapen gaan heb uitgelegd en het feit dat ik besta!

veertien reacties

vera

Ik heb ook een dergelijk stukje gelezen, om te janken. Maak een praatje, ja op het tuinpad met de buren in de brandende zon. Die mensen hebben dus nog steeds niet begrepen wat het is een zomerdepressie.

Gisteren heb ik mijn man geprobeerd uit te leggen wat het is. Ook geprobeerd te overtuigen dat hét (zomerdepressie) wel degelijk bestaat. Hij knikte goedmoedig, maar snapte er niks van. Zit nu buiten in de brandende zon. Nou ik zit binnen, gordijn half dicht en mijn plafondschoep staat al weer op vol. En het is nog niet eens half april.
Intussen weten we ook weer waar die brandlucht vandaan kwam, omdat ze in Duitsland weer eens niet konden wachten met het milieu vervuilen.

Er is één troost, al googelend op internet zie ik steeds meer sites verschijnen die melding maken van onze kwaal. Wie weet gaat iemand ons ooit nog serieus nemen.
Tot zo lang ga ik of overzomeren in Schotland óf in een écht warm land. Jullie zullen me voor gek verslijten, maar dáár hebben ze binnen tenminste gezorgd voor airco. Als ik daar lekker de hele zomer binnenblijf en op tijd weer verkas naar Schotland, komt het helemaal goed.

Maar helaas, ik zal het weer moeten doen met een steen waar ik onder kan kruipen. Morgen en overmorgen moet ik er aan geloven, eerst een personeelsuitje buiten en dan nog een gezellige warme worskhopdag van mijn werk. Gelukkig zeggen ze dat het donderdag, als ik weer gewoon mag werken, weer wat koeler zal zijn.

Nog vijf en een halve maand tot oktober.

vera (E-mail ) - 13-04-’09 11:56
erica

o jeeeemig idd, ze snappen er helemaal niets van!! zijn ze echt zo dom? JUIST die dingen die we NIET willen, moeten we volgens dat artikel gaan doen…ongelofelijk! op een TERRAS gaan zitten!! HUH? wegbranden in de zon, in de drukte en het gewauwel….kunnen ze me na een uurtje naar een gesticht brengen door de mannen in de witte pakken.
En ook erg is dat wij ons nooit mogen uiten en blij mogen zijn met ons weer. Als het regent en waait en koud is, mogen wij niet vrolijk kroelen. Nee, want regen en wind en kou zijn niet leuk. O, dus houden we onze mond maar weer en genieten in stilte. En in de zomer mogen we niet klagen, want de zon is lekker en WIJ hebben onze tijd dan weer gehad…ook weer onze mond houden. dus we mogen nooit reageren.
om ziek van te worden…

erica - 13-04-’09 13:26
vera

Nou misschien moeten we daar eens verandering in brengen Erica. Gewoon bij de eerstvolgende regenachtige dag tegen de mensen om ons heen zeggen: “wat een heerlijk weer toch he? Zo gezellig!” Gewoon doen en blijven doen, ze moeten maar eens accepteren dat een mens geen kasplantje is dat alleen maar kan gedijen bij warme zonneschijn. En ook laten merken dat we hun gezeur over “slecht” weer als het twee dagen regent, flink zat zijn.
Heb net een half uur butien gezeten bij mijn man. Met een boterham en een kop koffie, want als ik niks te doen heb zit ik gewoon te shaken van de verveling. Hij gaat nu een eindje fietsen en ik blijf lekker binnen.

vera (E-mail ) - 13-04-’09 13:39
erica

ik blijf er tegenin gaan hoor vera, kan dat toch niet laten. al dat opkroppen is ook niks. ze vragen me in ieder geval niet meer mee ergens naar toe als het dit weer is. ( laat die gek maar binnen zitten denken ze dan).en zij hebben alweer geluk, ALLE dagen is hier de zon eruit geweest, goede vrijdag, zaterdag, de 1e paasdag en nu weer! en te warm voor de tijd van het jaar, het zoveelste jaar.
afijn, zaterdag gewerkt, binnen gelukkig, en de rest is goed voor huisje poetsen, de pc, m’n boek en de poes….
en op tijd de gordijnen dicht en de kaarsjes aan….

erica - 13-04-’09 14:28
Nathalie

Een tijdje terug vertelde ik iemand enthausiast dat ik naar Finland gaat.Meen je dat nou was het antwoord.Wat dat heerschap in kwestie eigenlijk bedoelde was.Wat moet je daar nou? Nee,dat hype is nog altijd Spanje,Zuid Frankrijk,Turkije,Griekenland,vul het rijtje maar aan.En dat enkel en alleen maar voor de zon.Maar het zijn dezelfde mensen die op de eerste de beste dag in Nederland lopen te klagen dat het zo warm is.Wat moet dan in dat soort landen als je niet tegen de warmte kan? Ze willen toch zomer? Nou dan zullen ze die krijgen ook!

Nathalie - 13-04-’09 15:23
erica

Weer ergernis bij de weersvrouw gister op tv. het weer: het wordt MINDER.
Minder met een punt erachter. Suggereert dus: slechter…Zou moeten zijn: het wordt ANDERS. of: MINDER WARM. of: NORMALER VOOR DE TIJD VAN HET JAAR.
Het wordt zo afgestemd op de meute, geen wonder dat ze allemaal gehersenspoeld worden.
Het is sinds 25 jaar niet zo warm geweest met Pasen en we zitten nog steeds boven normaal.
Zoveel domheid…het is bijna niet te bevatten….
Het wordt dus MINDER PUNT.

erica - 16-04-’09 14:22
vera

Minder is hier in de noordelijke provincies inderdaad een ander woord voor slechter. Maar ja, wie bepaalt wat slechter is he? Als het aan ons lag, is het momenteel heel slecht weer. Maar de grote meute kruipt ‘s zomers bij de zon, zoals ze ‘s winters bij de centrale verwarming kruipen. Alleen met dit verschil dat ze de “buitenkachel” (zon) het liefst op dertig graden zetten, terwijl de thermostaat ‘s winters toch echt niet op 30 wordt gezet. En dat snap ik dus niet. Zijn wij mensen kasplantjes, die alleen maar kunnen gedijen bij veel, héél veel warmte? Wat ontzettend zielig zeg!

Ik stel voor dat we de handen ineen slaan en eens een mooie brief naar die weermensen sturen op de tv. Dat er een grote groep mensen (ook bejaarden denk ik) zijn, die met angst en beven deze hoge temperaturen en deze afgrijselijke hoeveelheid schel licht tegemoet zien. En dat het dus niet leuk is als we steeds deze onheilstijdingen met een big smile van hen moeten aanhoren. Zouden ze het niet zo kunnen zeggen: “voor de mensen die niet zo van warmte houden hebben we goed nieuws, het wordt wat koeler”.

Ik heb even gegoogeld en het schijnt dat 5% van de Amerikanen aan winterdepressie lijdt en 1% aan zomerdepressie, dat is dus maar 4% minder. Als die winterdepressanten of hoe we ze noemen moeten wel serieus genomen worden met hun lichtlampen, mogen wij dan ook even serieus genomen worden? Gewoon eens aandacht vragen voor ons probleem, wie weet komen we nog eens in het journaal. Hoewel een hele poos terug ons interview ook niet in die krant is gekomen helaas.
Maar ‘t is te proberen. En als we onze kop stoten, ach…dan kunnen we altijd weer onder een steen kruipen.

vera (E-mail ) - 16-04-’09 15:38
erica

Ja Vera, ik vind ook dat we iets van een aktie moeten gaan doen. dat ze ook inderdaad rekening met ons moeten gaan houden, door het nieuws aan te passen. Had al zitten googelen voor iets naar rtl4, maar vind niet echt een contact adres, alleen het nieuws, maar weet niet of dit nu geschikt is.
Ben nog aan het broeden en bewaar het onzinnige weersnieuwtje goed.
Dit was voor mij de druppel….
Dus mensen: wie heeft er een goed idee om samen wat te gaan ondernemen?

erica - 17-04-’09 14:18
Nathalie

Ik vindt ook dat ze wat genuanceerder mee om moeten gaan!Gisteren ook,vandaag even een dip.Wat een dip! Maar ze staan er geen moment bij stil dat het ook bij de lente hoort.En dat zijn nog wel weerdeskundigen! En zoals iemand al eerder zei die disc jockeys doen er net zo hard aan mee.Zij zitten in een geaircoot hok,maar moeten ze een buiten werken!

Nathalie - 18-04-’09 08:13
caroline

Eindelijk herkenning. Ik heb ook last van een zomerdip. Buren weg, collega’s weg, hartstikke druk op de wegen naar het strand. Ben blij dat het straks eind augustus is. En die hitte, slecht slapen. En toch ben ik zover dat ik maak van de zomer wat ik kan. Hoe heet, koud, nat of wat het dan ook is. Ik leef mijn eigen leven en ben blij als het weer eind augustus is, maar laat mijn leven niet er door verpesten. Geef mij het voor- en najaar maar.

caroline - 03-07-’10 21:19
Vera

Hahaha, ik heb dit stukje met adviezen, waar deze topic mee begint, vorig jaar blijkbaar over het hoofd gezien. Ik lach me nu even helemaal slap om die adviezen.

“Ik ga even huilen… dat doe ik veel tegenwoordig, meestal vlak nadat ik tegen mezelf een gesprekje heb gehouden waarin ik de regels voor het slapen gaan heb uitgelegd en het feit dat ik besta!”

Helemaal geweldig, dit commentaar tussen de haakjes. Want het slaat de spijker op zijn kop. Deze wereldvreemde psychologen schijnen dus te denken dat we echt depressief zijn. We weten volgens hen niet dat we bestaan en moeten dat dus checken door onder de brandende zon een kletspraatje over het weer te gaan maken met anderen, waarschijnlijk zonaanbidders (waarom zouden die anderen anders buiten zijn). Wat dan weer uitloopt op ruzie, want wij houden niet van zon en zij wel, dus gaan zij gebaren langs hun voorhoofd maken naar ons, waarop wij weer aggressief worden enz. enz. Nee, lieve psychologen, dat is echt de oplossing niet.
Wij zijn namelijk niet depressief, wij haten alleen zon, zomer, warmte, lawaai en alle aanverwante barbecuegeuren, nachtelijke feestpartijen en zonnebadende massa’s. Wij haten ook het opgeschroefde gedweep met “het zonnetje”. Het zgn. zonnetje is een gigantische vuurbal die als hij wat dichter bij ons stond, ons met huid en haar zou verschroeien, kortom een levensgevaarlijk hemellichaam waar we zelfs behoorlijk ziek van kunnen worden als we er teveel van krijgen. Om deze agressieveling met een verkleinwoord te betitelen is wel érg naief. OK, een beetje van de stralen van deze koperen ploert hebben we nodig voor onze gewassen, voor ons licht (met mate graag) en voor wat warmte, maar de overdreven hoeveelheden die we de laatste jaren over ons heel krijgen zijn ronduit niet goed, en al helemaal niet voor die landen die normaal al kampen met droogte.

Weten jullie, ik denk dat we deze misvatting dat wij depressief zouden zijn, een beetje over onszelf hebben afgeroepen. Immers, deze site heet zomerdepressie. Misschien moeten we hem omdopen tot “zomerhaters” of zo, om de indruk weg te nemen dat wij een stel zielige onder(steen)kruipers zijn, die snikkend van het gebrek aan zelfvertrouwen zitten te snakken naar mensen die ons komen opbeuren.

Overigens zit de Telegraaf weer achter ons aan. Ze willen een interview. Ik heb momenteel weinig tijd en aangezien me van tevoren te kennen is gegeven dat er weer een psycholoog aan het woord zal komen, heb ik bedankt voor de eer. Het mag een hype zijn in de media, ik zit er niet op te wachten om afgeschilderd te worden als een superdepri suicidale zomerdepressieveling. Want, hee…wat raar, dat ben ik namelijk helemaal niet.
Nog een paar maanden, dan zijn wij weer aan de beurt, áls oktober tenminste een beetje wil meewerken. Dan kunnen wij meewarig doen om al die kasplantjes, die een minimale dosis zon per dag nodig hebben om te kunnen overleven. Ik zou zeggen: “get a life en zorg dat je je ook bij slecht weer kunt vermaken. Zoek een hobby die je binnenshuis kunt behoeven of lees eens gewoon een boek. Ga uit het raam hangen bij een fikse regenbui en snuif de heerlijke frisse lucht diep op. Maak een wandeling vroeg op de morgen in de knisperende frisse herfstlucht, dwars door de herfstdraden en spinnewebben. Of kijk naar de dichte sneeuwvlokken en zie eens hoe stil en licht het buiten is. Als dat allemaal niet helpt kun je nog één ding doen: ga naar buiten en voer een goed gesprek met iemand die in de kou zijn hond uitlaat, ga lekker vroeg naar bed met een goed boek, laat je neus goed koud worden en besef dat je bestaat. Of bezoek een psycholoog natuurlijk.

Vanavond ben ik ook in een goede bui: mijn echtgenoot heeft de derde plafondwapperaar in ons huis opgehangen en in de andere kamers staat een ventilator. En het regent momenteel pijpenstelen, heerlijk.

Vera (E-mail ) - 03-07-’10 21:52
Vera

By the way, hier ben ik nog even. Ik kom net dit stukje tegen, zal al wel wat ouder zijn en ook hierin heeft men het over psychologen, maar er staan ook alinea’s in, die de zaak heel anders belichten, o.a. het stukje over licht en donker.
Lees zelf maar:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aand..

Vera (E-mail ) - 03-07-’10 22:11
Berry

was wel even genieten zeg,die regen gister middag en avond…wat koelere temperatuur vanacht…helaas is dat van zeer korte duur….

Berry (E-mail ) - 04-07-’10 10:42
karin

ben wel blij als de zon schijnt, als het maar niet te heet wordt en er geen moment tussen is dat het even regent zoals gisteren.Of de zon een poosje weg is. Een verademing. Mijn zomerdip heeft te maken met de hitte en het afwezig zijn van structuur door afwezigheid van veel mensen. Die ik hun
vakantie gun. Ben blij dat over de zomerdip gepraat wordt omdat de winterdip/depressie in het algemeen bekender is en aanvaard wordt.

karin - 04-07-’10 10:51


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spamberichten en gezeik tegen te gaan kan je nog maar 5 dagen reageren op berichten.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.