« Wow.... das best lang… | Home | Bijzonder 2016 »

Hoopvol

Donderdag 17 December 2015 at 10:54 am.

Het zijn rare dagen in mijn hoofd. Aan de ene kant lees op op de KNMI site "KNMI: Kansrijk klimaatakkoord" en "10 jaar OMI: minder uitstoot NO2" terwijl ik aan de andere kan naar buiten kijk, het half december en buiten 14 graden in het westen en 16 in het zuidoosten... dat hoort toch niet. Ik hoef geen witte kerst (al zou ik het wel leuk vinden), maar om nu mijn bermuda naar mijn werk te gaan in December voelt ook weer vreemd. Houdt me niet tegen hoor, mijn collega's kijken hun ogen uit! :D

Iedereen fijne dagen... en hopelijk een mooi nieuwjaar met een elfstedentocht, een witte kerst en een zomer zonder 35 graden ;)

60 reacties

misty

Lastige dag vandaag. Zodra de tempertuur 15 graden of lager is geniet ik bewust van het weer. Maar vandaag is het hier 14 graden…maar wat was het smerige benauwd buiten, het leek wel mei! Waar blijft die kou nou? Ik maak me ernstig zorgen om het klimaat, dit kan niet goed gaan…

misty - 17-12-’15 16:19
erica

Nee, dit gaat ook niet goed meer. Ik heb me in de zomer ook aardig rustig kunnen houden met het vooruitzicht naar de herfst en winter. Maar nou lukt dat niet meer zo. De narcissen en krokussen zijn er al en er is al hooikoorts! De elzenbomen staan in bloeien de ooievaars al op hun nest. Ben net even op een kerstmarkt geweest. Geen bal aan! Mensen lopen gewoon in een T-shirt buiten…

erica - 18-12-’15 13:17
Smoke

Ik ben geen weerkundige, verre van dat, maar kan mij iemand uitleggen waarom dit kloteweer zolang aanhoud.? Een paar zachte dagen is al erg genoeg, maar twee weken zachtheid zoals nu komt in mijn ergste nachtmerries niet voor. Dat hogedrukgebied boven ZO Europa, waar het mee te maken heeft schijnt, blijft daar toch niet liggen tot maart aan toe?! Ben er zo klaar mee dat Kerst en oud en nieuw maar snel voorbij zijn. Met zowel overdag als in de nacht temperaturen ver boven de 10 graden is voor mij alle glans van deze (normaal enigszins ) gezellige dagen er volledig af!

Smoke - 20-12-’15 23:32
Bert

En dit was vandaag alweer helaas de korste dag……
De dagen gaan vanaf nu alweer langer worden……zucht

Bert - 21-12-’15 14:08
Sebastiaan

Ik ben het hartgrondig eens met jou, Smoke! En het ergste is dat dit al sinds 2013 zo is, dat extreem zachte ‘‘winterweer’‘. Die decembers daarvoor waren ook zacht, maar toen waren de winters een stuk minder zacht. Daarnaast lijkt het nu bijna wel mei, en morgen waarschijnlijk een record met 14/16 graden. Dat zachte weer komt volgens weermannen door extreem zachte lucht uit de Atlantische Oceaan, en aangezien het daar (mede door el-nino waarschijnlijk) ook warmer dan normaal is, is het hier heel zacht en rond Spanje en alle landen in de buurt daarvan 20 graden.

Als deze winter zo ook eruit komt te zien (waarschijnlijk wel paar graden kouder), ga ik verhuizen. Dan ben ik helemaal klaar met de Nederlandse ‘‘winters’‘.

P.S: ik ben Sebastiaan De Graaf die ook op weeronline nieuws vaak reageert. Zijn Hans (weet niet of het de goede naam is) en Eef Fratsheid hier ook? :)

Ik heb gesproken! :D

Sebastiaan - 21-12-’15 14:17
lieve

Waaaat? Beginnen de dagen weer te lengen?!! Och nee, heb het gevoel dat ze nog maar een week aan het korten zijn. IK WIL VORST, HAGEL EN SNEEUW!Ik ben absoluut nog niet klaar voor een kleffe zomer. Voel me als een kind dat uren heeft staan aanschuiven aan een attractie en net als het mijn beurt is, valt de ganse boel in panne.

lieve - 21-12-’15 15:13
lieve

@Sebastiaan: ja hoor, fratsje is hier ook and she´s not amused about the weather!

lieve - 21-12-’15 15:19
Fratsje

Welkom Sebastiaan. Jep. De frats is present. En ja, ik heb mijn buik meer dan vol van dit superzachte flutweer.
Echt in de kerststemming kom ik er niet door en ben ook behoorlijk lamlendig. :-\

Fratsje - 21-12-’15 19:18
Sophie

Neee!!! De dagen gaan alweer lengen zeggen ze :( Ik vind het zo verschrikkelijk dit. Ik probeer er het beste van te maken, maar de moed zakt me in de schoenen nu. Ik kijk vanaf nu ook niet meer naar het weerbericht. Iemand vroeg me of ik meeging naar een kerstmarkt hier in de buurt afgelopen zaterdag, maar dat zie ik echt niet zitten met deze temperaturen…En ik geniet normaal zo van deze tijd van het jaar. Maar het is ons niet gegund kennelijk. Ik wil hier weg.

Sophie - 21-12-’15 20:15
Sebastiaan

Nog een winter afwachten. Als deze winter boterzacht wordt, ben ik er helemaal klaar mee. Drie boterzachte winters achter elkaar is teveel van het goede voor de winterhaters. Ter compensatie liever twee recordstrenge winters!

Sebastiaan - 22-12-’15 13:21
lieve

Winterlovers, Sebastiaan, winterlovers…
:-)

lieve - 22-12-’15 17:51
lieve

Voorbije nachten geslapen met open velux, resultaat: een MUG!
Frats, ik wou dat ik nu de Mjölnir van Thor had en er eens keihard mee op de grond kon slaan zodat zijn magische kracht een winterlandschap laat ontstaan.

lieve - 22-12-’15 18:03
Karina

Ik zie de headline al voor me: “Zachtste kerst ooit” en “Warmste nieuwjaarsduik ooit”. De korste dag is inderdaad alweer voorbij en ik heb al dagen de verwarming niet eens aan. Dat is, zo ver ik me kan herinneren, nog nooit gebeurd in December.
Ondanks deze doffe ellende, wil iedereen toch een fijne kerst toewensen en laten we blijven hopen op een periode van echte kou in 2016. Het is mogelijk, dus nog niet opgeven!

Karina - 22-12-’15 18:10
Karina

@Lieve, ook toevallig dat je dat zegt. Ik werd vanmorgen wakker met een muggenbult op mijn schouder en het kreng zat rustig en tevreden op de muur!! Ik heb gezegd dat ie pas in Juni weer terug mag komen. Klere beest.

Karina - 22-12-’15 18:15
Sebastiaan

Ik ben zeker een winterlover, ik vind zo’n zachte winter eigenlijk niks meer want dat zachte weer hebben we al genoeg meegemaakt. Het wordt tijd voor een goede winter, niet alleen omdat het gezond is maar ook omdat de meeste jongeren geen enkele echt koude winter hebben meegemaakt. Dat is toch ook niks!

Het zal goed zijn als het nu even goed gaat vriezen, want dat ongedierte hoeven we ook niet, toch?

Sebastiaan - 23-12-’15 16:44
echte winterhoop

ik heb de moed opgegeven mensen. iedere dag/week komen er toch weer graden bovenop. Indien Lieve, Karina, of Sophie gaan verhuizen naar Noord Engeland, Ierland, Groenland, hoop ik huisgenoot van ze kan worden… Bleh zucht steun en gezucht.. En= vannacht regen- morgen zacht en zonnetje ? !
zucht zucht

echte winterhoop - 23-12-’15 17:56
Fratsje

Het enige wat ik lees of hoor betreft de weersverwachting, is zeer zacht, zacht, zacht, zacht, zacht. Ik ga over mijn nek hier! Over plusminus 12 dagen zou het kwik zakken naar 7 à 8 graden…… tja. :-S
.
Verder vind ik de sfeer in de stad waar ik woon meer en meer om te snijden en niet alleen in de rampzalige zomermaanden.
Ik wil zo graag weg hier.

Fratsje - 24-12-’15 00:08
erica

Ik ook een muggenbult. Maar heb het kreng nog niet gevonden. De narcissen staan niet alleen met de puntjes boven de aarde, in een park zag ik ze al met lange stelen. En sneeuwklokjes. Die mogen ze wel een andere naam gaan geven. Ik ben er ook helemaal klaar mee. Het is ons gewoon niet gegund.
Mensen, maak er wat van met de Kerst.

erica - 24-12-’15 12:37
Smoke

Inderdaad, al diverse muggen gesignaleerd en ik haat ze zomers al, arghhh. Ook al diverse mensen zien grasmaaien en de NOS nieuwslezeres zit er in een zomerse outfit bij met korte mouwtjes. Die van gisteren vond het zonnetje best lekker, nogmaals arghhhh!! Hoelang gaat deze ellende nog duren? Stel, de atmosfeer zat nu eens andersom volkomen op slot, dan hadden we nu al een paar weken zwaar winterweer gehad en volgens de prognoses tot ver de eerste week van 2016! Zo waardeloos dit, dat het nu nooit eens gunstig uitvalt en zo onuitstaanbaar dat we de hele winter al in die subtropische ellende zitten. Echt om moedeloos van te worden. De kortste dag is voorbij en heb het gevoel dat de dagen werkelijk alweer lengen. Ik wil ook hier weg, misschien kunnen we wat organiseren met z’n allen voor een weekje echte winter, want dit gaat ‘em echt niet worden meer.

Smoke - 24-12-’15 13:19
Fratsje

Morgen wéér dramatisch warm. :-(
Ik krijg onderhand een enorme wegtrekker van dat uitzonderlijk zachte weer. Kan iemand dat walgelijke superzachte huilwijf (zoals ik dit winterweertype op zijn frats’s noem) boven Europa en de Benelux NU wegtrappen! Ben er helemaal klaar mee.
Blégh!!

Fratsje - 26-12-’15 03:10
Jozef 1965

Veel te hoge temperaturen op vele plaatsen wereldwijd, ook in Moskou; en net daar (in Moskou) zal de temperatuur de komende dagen flink dalen, volgens http://www.weerplaza.nl op bepaalde dagen zelfs onder de -10 ‘C graden overdag.

Jozef 1965 - 26-12-’15 06:12
I love snow

Ik zie op de weerkaarten al temperaturen van 8 graden in Nederland verschijnen en dan bedoel niet 8 graden boven nul.
http://i.imgur.com/Lx0dVQX.gif

Nu maar hopen dat het uitkomt.

I love snow - 26-12-’15 12:16
Smoke

Oké het dieptepunt is nu wel bereikt! Afgelopen nacht temperaturen zo hoog als in een zomernacht, nu is het echt klaar
De prognoses schijnen iets gunstiger te worden inderdaad, zelfs met winterse neerslag. Och ik ben al blij als het eens onder de 8 graden uitkomt. Een ding is zeker deze Kerst is toch wel met afstand the worst nightmare ever, is het eigenlijk wel Kerst geweest?

Smoke - 26-12-’15 13:36
erica

Ik heb Kerst zo wie zo niet meegemaakt. Lag Kerstavond met griep en koorts op bed. En nog. Maar heb de kerst niet gemist dit jaar.
Het schijnt kouder te worden in januari…

erica - 26-12-’15 15:05
Lieve

We hebben vandaag in België een heel triestig record gevestigd: de warmste 2de Kerst sinds het begin van de metingen en zelfs 2 graden warmer dan het vorig record! Een decembermaand om zo vlug mogelijk te vergeten!!!

Erica,ik wens je een spoedig herstel gevolgd door nog zoveel mogelijk echte wintermaanden!

Lieve - 26-12-’15 15:31
winterhoop

NEEEVVVEEERRR AGAIN 2015 ………………

winterhoop - 26-12-’15 17:52
Karina

Het ziet ernaar uit dat het begin Januari een beetje normaal winterweer wordt. Laten we het hopen, want ik ben dit lenteweer ook behoorlijk zat. IK WIL SNEEUW!!!!

Karina - 27-12-’15 10:18
Lieve

Letterlijk moeten wachten op zons-on-der-gang om te kunnen genieten van de kerstlichtjes en kaarsjes.. ik ben het zo beu. Ik hoop dat we nog gure, donkere maanden krijgen en een barslechte zomer want ik verdraag die overkill aan licht echt niet meer!!!!

Lieve - 27-12-’15 17:14
I love snow

Na de jaarwisseling gaan de temperaturen mogelijk weer naar de dubbele cijfers en dan bedoel ik geen +10 maar -10 graden in het noordoosten van Nederland.

Laat maar komen, de heer Koning Winter, ik verwelkom jou!

Maar het is nog afwachten of het uit gaat komen.

I love snow - 27-12-’15 21:05
I love snow

-13 graden onder nul staat inmiddels op de prognose voor Groningen.
http://i.imgur.com/WsZyQWH.png

I love snow - 27-12-’15 21:18
Karina

Nou ILS, ik zie die temperaturen verder nergens staan hoor. Wel iets kouder dan nu, zo rond het vriespunt in de nacht, maar verder niet. Ik reken nergens op.

Karina - 28-12-’15 10:39
Franca

Wat een lachertje, ik heb mijn tuindeuren open omdat de zon erop schijnt en het binnen net zo warm is als in de zomer. Dit kan toch echt niet. Gisteren bezoek verklaarde me voor gek dat ik mijn deur open had. Heb me samen gekeken deze kerst om te gaan emigreren. Ben nu al aan het panieken voor de zomer die nog moet komen. Wil in rust en in frisser weer wonen. In een klimaat waar het in de zomer rond de 20 graden wordt maar niet heter. Mijn wederhelft denkt er gelukkig ook zo over. Zie het hier niet meer zitten in Nederland.

Franca - 28-12-’15 14:49
lieve

In België schuift de verkoop van winterkledij voor geen meter en 54% van de handelaars verwacht slechte solden. Alle takken van onze economie, die gericht is op 4 seizoenen, lijden hier trouwens onder en ik sta versteld dat sommigen dit weer toejuichen. Op Noodweer Benelux zei iemand dat ik dan maar naar de Noordpool moest verhuizen! Iemand anders heeft hem wel meteen lik op stuk gegeven. Ik ben een winterkind in hart en nieren maar een ganse zomer zonder zon of met max 18C verwacht ik toch ook niet!

lieve - 28-12-’15 16:24
Sebastiaan

Kunnen jullie ook zo slecht tegen die mensen die zeggen (of als anonieme gebruiker op het internet) zitten te geilen op de zomer? Dat het weer zoals nu ‘‘zo moet blijven’‘ en dan rond de jaarwisseling 20 graden, dat het gezonder is, lagere energiekosten blablablablabla… een koele zomer is ook gezonder dan een warme zomer, maar niemand lijkt van een koele zomer te houden. Maar goed, steeds meer mensen zijn dit zachte k*tweer zat. Ik heb (helaas) in de winter van 2013/2014 het woord ‘‘zacht’‘ mogen leren kennen, ik had toen nog geen idee wat dat inhield. Tot en met heden. Ik ben het helemaal eens met iedereen hier, zoals Frats al zei, het weerbericht: zacht, zacht en nog eens zacht. Boterzacht zelfs. Dit wordt 100% zeker de warmste decembermaand sinds 1901, met 2 graden voorsprong op het vorige decemberrecord, in totaal wel 6. Dat is vergelijkbaar met een hele zomermaand lang rond de 30 graden… argh. Winter kennen we hier niet meer.

Sebastiaan - 28-12-’15 19:00
Fratsje

[Moppermodus aan]
.
Ik vind het hier evenmin meer leuk. Ben de hete en veel te lang durende horrorzomers (plus de opgefokte flaneersfeer op straat ernaast) en de lauwwarme moessonwinters spuugzat! Ook ik wil snel weg hier.
.
Lieve, ik draag al jaren geen trui meer, ook niet als het licht vriest. En nu loop ik nóg in dunne zomerlongsleeveshirtjes rond. Mijn katoenen wintermaillots kan ik onderhand wel wegdoen en die droeg ik zo graag. Oh ja, op weeromline kreeg ik laatst ook hetzelfde commentaar van zo’n zomertuthola. Dat ik maar naar Antarctica moest verhuizen. Ja, geef maar geld! Dan ben ik zo weg hier! Grmmpf. ! Maar oh wee, 1 verkeerd woord over de zomer en de rapen zijn gaar. Verplicht rotfuifnummer.
.
Mijn verwarming heeft geen een dag aangestaan. Ja 1 keer, omdat mijn kerstbezoek klaagde dat het hier zo koud was. :P Maar dat ding heb ik niet hoger dan 19 graden gezet, anders krijg ik het warm.
.
[Moppermodus uit]
.

In het nieuwe jaar zou het kouder worden volgens sommige weerstatistieken. Duimen maar dat ook het echt uitkomt.

Fratsje - 28-12-’15 19:25
Fratsje

Hmm. Toch een beetje hoop in deze bange dagen. :-)

http://www.nu.nl/binnenland/4189472/volg..

Fratsje - 28-12-’15 19:31
I love snow

Er komen nu zelfs kaarten binnen met zowat -10 graden vorst overdag!
Dat is letterlijk van dubbele cijfers in de plus naar de dubbele cijfers in de min.
http://i.imgur.com/BiCnqgL.jpg

I love snow - 28-12-’15 21:17
Sophie
Sophie - 29-12-’15 12:12
erica

Bedankt Lieve! Ik ben de koorts kwijt, maar nog wel stevig ziek. En nog steeds aan de “runnings”, maar hoef er gelukkig niet uit.
Het wordt idd. de warmste december maand ooit, zonder vorst. Het wordt wel kouder gelukkig. Iedereen een goed uiteinde! Uitkijken met vuurwerk en hopen op een goed weer-jaar!

erica - 29-12-’15 14:15
echte winterhoop

nou ik zie die f%#@^*ck temperaturen al weer oplopen naar 9 graden volgende week, op buienradar- OP NAAR DE LENTE !!!! (sarcatisch….) en zucht steun en gejammer ..

echte winterhoop - 29-12-’15 15:03
Sebastiaan

Raar dat sneeuw tegenwoordig net zo bijzonder is als een vliegtuigramp in Nederland. Ik denk dat we ons geen zorgen hoeven te maken om de koudste winter ooit, want dan moeten januari én februari recordkoud verlopen. December was extreem zacht, dus mag de rest van de winter extreem koud blijven. :)

Sebastiaan - 29-12-’15 17:26
echte winterhoop

gelukkig : eea is wat gewijzigd op buienradar en nu op naar de min 5.. heerlijk met open raam slapen..

echte winterhoop - 30-12-’15 16:27
echte winterhoop

eindelijk namelijk frisse vrieslucht in de slaapomgeving..

echte winterhoop - 30-12-’15 16:28
echtewinterhoop (slot)

zielig – zie de link

http://nieuws.weeronline.nl/30-12-2015-t..

en : ik dacht een jaar 365 dagen had, trouwens, nou in hun opsomming komt men niet aan de 365 en trouwens- toch veeeeeeelllllll meer mooi weer dagen gehad dan zij aangeven, heb het hele jaar bijna die pleuriszon zien opkomen, bleh – volgend jaar please een ouderwets klimaat mensen..

echtewinterhoop (slot) - 30-12-’15 16:52
echte winterhoop slot

KOTS – het zinnetje “Het somberst was het in Eelde met afgerond 1775 uur. Maar ook dat is nog altijd ruim 225 uur meer zon dan normaal”

echte winterhoop slot - 30-12-’15 16:54
lieve

Hebben jullie het ook gehoord op het nieuws ivm de Noordpool? Het zou er tot 2C kunnen worden ipv -50C!!! SAY WHAT???????????????????

lieve - 30-12-’15 17:05
Karina

Als het op de Noordpool al niet vriest, kunnen wij het hier helemaal wel vergeten. Vreselijk voor de dieren op de Noordpool die afhankelijk zijn van het ijs. Het gaat echt helemaal mis met het klimaat en daarmee met vele diersoorten. De balans is straks helemaal weg en daar zal de mensheid ook flink last van hebben. :(

Karina - 31-12-’15 10:56
Smoke

Iedereen hier de beste wensen en een koel en vooral normaal 2016 gewenst!
Helaas zijn de prettige vooruitzichten alweer volledig weg en krijgen we weer een ZW stroming die we nu al 3 maanden hebben. Winterweer kunnen we dus voorlopig weer vergeten, de temperaturen gaan weer naar boven normaal.
Heel jammer dat de atmosfeer de weg helemaal kwijt is, met extreem weer in VS, zware regen in GB, dooi op de Noordpool en een Nederlandse december zonder enige vorst! Tja…

Smoke - 01-01-’16 13:35
erica

Allemaal de beste wensen. Veel gezondheid en veel koude dagen en nachten! Maar idd. Smoke, het ligt behoorlijk op z’n gat allemaal. En bosbranden ten westen van Melbourne in Oz.

erica - 01-01-’16 14:05
Lieve

Een heel fijn 2016 gewenst met veel bewolking, regen, vorst en sneeuw!

Lieve - 01-01-’16 15:52
Dennis

Ik wens jullie gezondheid, en een koele zomer toe.
Ik wens ook dat dierenmishandeling eens ophoud.

Dennis - 01-01-’16 17:43
Karina

Code geel voor 1 tot 3cm sneeuw: Nederland op z`n kleinst!!! En dan ook nog alleen KANS op die 3cm sneeuw en alleen in het Noorden. Jammer genoeg woon ik daar niet. :(

Karina - 02-01-’16 08:45
Lieve

Hier ben ik al blij alst bewolkt is! Ganse voormiddag opnieuw volop zon, grrrr!!! Ben van plan om mijn kerstboom langer te laten staan dit jaar, kan ik er hopelijk tijdens een gure winternamiddag ook eens van genieten want dat heb ik echt al gemist, zucht

Lieve - 02-01-’16 15:21
Fratsje

Iedereen een heel fijn en koud 2016 gewenst, met nu een zeer lange en strenge winter erbij! Dat verdienen wij. :-)

Fratsje - 02-01-’16 23:01
erica

Code oranje in het noorden. Ik woon daar ook niet. Hier overdag gewoon de zon en 8 graden en een mug op het raam. Gelukkig wel de buitenkant. Nu komt er regen aan, maar geen sneeuw. Het enige ijs wat ik ga zien dit jaar is misschien als ik m’n hoofd in de vriezer steek…

erica - 04-01-’16 13:31
Lieve

Wat betekenen die codes? In België kennen we enkel van 1 tot 4 voor terreuralarm, spijtig genoeg!

Lieve - 04-01-’16 14:46
Karina

Code geel = wees alert Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is.

Code oranje = wees voorbereid Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast.

Code rood = onderneem actie Dit is een echt weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn.

Karina - 04-01-’16 19:30
Karina

Code geel stelt niet veel voor, beetje gladheid of zo.

Ik herinner me code oranje bij zwaar onweer en storm afgelopen zomer en code rood toen het 38C was.
Er is zelfs een code groen voor als er niks aand e hand is. Ik dacht, als er niks aan de hand is, heb je toch ook geen code nodig? Beetje vreemd.

Karina - 04-01-’16 19:34
Sebastiaan

Code rood voor ijzel, zelfs het sneeuw is bevroren..

En het was toen iets van 16 graden Karina, niet om wetenschappelijk over te komen, maar er zit toch wel een verschil tussen. ;)

Sebastiaan - 05-01-’16 21:06
echte winterhoop

sorry – sonnuthjuh-liefhebbers, maar héérlijk heh oa Lieve – dat die zon echt wegblijft – happy me… en lekker die klamme 13,14 opf 15 C weg – zuucchhhttt (blij)

echte winterhoop - 06-01-’16 09:54


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spamberichten en gezeik tegen te gaan kan je nog maar 5 dagen reageren op berichten.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.