Vroege zomer...

Zondag 02 April 2017 at 8:24 pm

Het is ongemeen warm dit voorjaar. Het lijkt niet op te houden: zonnetje, briesje, stak blauwe luchten en het is gewoon erg zonnig. ER is niets zinnigs te zeggen welk gevolg het zou kunnen hebben. Net als vorig jaar:

"In 2016 kwam veel extreem weer voor. Dit had verschillende oorzaken: de opwarming van de aarde, de effecten van El Niño in het begin van het jaar en La Niña in de tweede helft. En tenslotte het toeval: het weer is nu eenmaal grillig. Zo vonden we dat de kans op de hevige zomerregen die begin juni overstromingen veroorzaakte in Frankrijk door klimaatverandering is toegenomen. Hetzelfde geldt voor de extreme regen in het zuiden van de VS in augustus. Ook in Nederland zijn onweersbuien in de zomer heftiger geworden."

Bron: knmi.nl

Ps. We gaan de reacties weer een tijdje strenger modereren. Gooien met ziektes of mensen die anders denken dood wensen of nare ziektjes toewensen: reactie verwijderd. Regelmatig dit doen: blokkeren. Ik heb geen zin in gezeik, dat wil ik er niet bij hebben. Ik ga nog even zitten genieten van een helder avondje waarin de wereld in rust afkoelt. Heerlijk!

Een woordje van onze sponsor...

Woensdag 25 Januari 2017 at 9:23 pm

Hihi... moest hier wel om lachen:

https://www.youtube.com/watch?v=CeAsBn5cNuc

No shit sherlock

Dinsdag 22 November 2016 at 1:31 pm

Gelukkig zat ik hoor, maar "2016 nog warmer dan recordwarm 2015"

"2016 is hard op weg het warmste jaar te worden sinds het begin van de metingen in 1880"

Redenen, opwarming van de aarde en een sterke El Niño... maar gelukkig bestaat dat eerste niet volgens Trump. Dus wij hebben hier ook gewoon van de Mexicanen... of waar komt die Niño eigenlijk vandaan? Moeten wij ook een muurtje laten bouwen soms? :D

Warm he 2

Vrijdag 26 Augustus 2016 at 10:20 pm

Met zoveel mensen die aan het klagen waren in de afgelopen weken (na de vorige hittegolf) kon je het wel verwachten. Ze hadden het mis, want:

"Het jaar 2016 is hard op weg om het warmste jaar te worden sinds het begin van de metingen. De eerste zeven maanden van het jaar waren gemiddeld over de aarde stuk voor stuk recordwarm. Daarmee lijkt het zoveelste warmterecord voor een heel jaar onafwendbaar." (bron)

In het midden oosten werd 54 graden gemeten... Het is hier warm, maar gelukkig nog niet zo warm. Maar laten we eerlijk zijn, in dit tempo hebben we regelmatig 40 graden als het 2040 is. Dat is ook heel erg warm :/ Maar geen zorgen, want de klimaatverandering is maar een verzinzel! Tuurlijk!

Warm he...

Vrijdag 22 Juli 2016 at 09:03 am

Gisteren was het dan zover. Na een paar dagen vreselijk warm weer met een snikhete woensdag werd gisteren het Hitteplan 2016 in werking gesteld. Wat houdt dat nou in zo'n hitteplan hoor ik je denken. Het is een serie aan maatregelen om de zwakeren te beschermen. Wat voor maatregelen hoor ik je weer denken. Ik citeer:

"Maatregelen tegen de zon en de hitte
-    Voldoende drinken;
-    Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
-    Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
-    In de schaduw blijven;
-    Lichamelijke inspanning in de middag beperken;
-    Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;"

Eigenlijk wel een beetje jammer dat we daarvoor een Nationaal Hitteplan moeten afkondigen. Vroeger noemde we dat "Gezond verstand". Maar oke, dat kan ook aan mij liggen... pffff... warm joh!

Heerlijk 2016

Donderdag 07 April 2016 at 4:48 pm

Okee, het was geen bijzondere winter, maar mijn god, ik heb lekker genoten. Het was tussen koud en frisjes, het was mooi zonnig (dus geen brandende zon) en het was tussen herfstachtig en winter in. Ik vond het fijn, er was ruimte genoeg om lekker te wandelen, te klussen in de tuin en 's avonds met een warme kop thee in de huiskamer naar buiten te kijken. En toen hadden we de wind ook nog eens mee waarmee maart buitengewoon koud was, dus al met al een heerlijke tijd waarin ik van november tot maart heerlijk heb kunnen opladen. Het klinkt raar, maar kom maar op met de lente... en als ik mag, graag een paar graden te koud ;) Gewoon omdat dat het extra lekker maakt!

Bijzonder 2016

Maandag 04 Januari 2016 at 3:45 pm

Zo... de rare decembermaand zit erop! Het was de warmste december ooit en derhalve zitten we nu nog steeds in het warme weer. En hoewel we nu een paar daagjes wat kouder weer hebben ziet de rest van Januari er weer iets te warm uit. Is dat erg? Nee! Is dat jammer? Jazeker! Het zou mooi zijn als we weer echte winders hebben, maar we zullen afwachten! Gelukkig kunnen we de toekomst niet voorspellen, maar wel hopen! Ik wens iedereen een mooi, niet te warm en misschien een heerlijk winters 2016. En bedenk maar... de winter zit aan de kop en de staart... er is altijd een tweede kans ;)

Hoopvol

Donderdag 17 December 2015 at 10:54 am

Het zijn rare dagen in mijn hoofd. Aan de ene kant lees op op de KNMI site "KNMI: Kansrijk klimaatakkoord" en "10 jaar OMI: minder uitstoot NO2" terwijl ik aan de andere kan naar buiten kijk, het half december en buiten 14 graden in het westen en 16 in het zuidoosten... dat hoort toch niet. Ik hoef geen witte kerst (al zou ik het wel leuk vinden), maar om nu mijn bermuda naar mijn werk te gaan in December voelt ook weer vreemd. Houdt me niet tegen hoor, mijn collega's kijken hun ogen uit! :D

Iedereen fijne dagen... en hopelijk een mooi nieuwjaar met een elfstedentocht, een witte kerst en een zomer zonder 35 graden ;)

Wow.... das best lang...

Dinsdag 18 Augustus 2015 at 5:06 pm

Gevolg van alle veranderingen in de wereld is o.a. dat het langer droog is en dat het heftiger is als het regent... maar niet alle buien zijn heftig. Afgelopen weekend waren ze voornamelijk lang... Een nieuw regenrecord (en ja, ik heb het ook gezien, we hebben bijna dagelijks een record en een weerman heeft uitgerekend hoeveel records er te breken zijn op individuele dagen... en dat zijn er meer dan 500, dus niets om je zorgen over te maken... ) maar bij de regen zijn het buien... af en toe langdurig regen, maar "In Lelystad regende het zelfs 23,3 uur achtereen"... das best lang! En dan valt er ook best veel... 80 mm in 2 dagen... Dat is 80 liter water per vierkante meter... gok dat het openbaar zwemwater lekker afgekoeld is :D

Wisselende temperaturen...

Dinsdag 11 Augustus 2015 at 12:39 am

Tot ieders verwachting was de maand Juli gewoon kouder dan gemiddeld... ondanks de hittegolf:

"Juli 2015 is een maand geweest met grote temperatuurverschillen. Tijdens de eerste julidagen was er nog sprake van een hittegolf, maar vanaf de tweede week van juli zorgde een westelijke wind voor koeler en wisselvalliger weer. Hierdoor was het vooral aan het einde van maand kouder dan normaal."

Ongeacht of het een koele maand was, maar ik ben gewoon mijn bed uitgezweet... euiw...

Oh... let iedereen even op de huisregels?!

Huisregels...

Dinsdag 11 Augustus 2015 at 12:17 am

Sinds 2004 heb ik deze site. Ik vind het heerlijk om op dagen dat het meer dan 20 graden is te kijken naar de winterse achtergrond en om af en toe een bericht te posten over mijn frustratie en verbazing. Ik heb toen gekozen voor een blog waarbij mensen kunnen reageren op de verschillende blogs van mijn hand... Veel vaste gasten die elkaar bij naam kennen, reageren op elkaars commentaar, elkaar tips geven, en elkaar ondersteunen in de tijden dat er rare mensen in Nederland (en Belgie inmiddels) richting stranden te rennen.

En al die mensen hebben hier een fijne plek van gemaakt... En daar ben ik hen dankbaar voor!

Maar in de spanning van de hittegolf(en) van de laatste dagen is de sfeer hier veranderd. Bepaalde gasten begonnen elkaar op een weinig respectvolle toon aan te spreken over uitspraken in de reacties. Er werden beschuldigingen geuit aan het adres van vaste gasten en mij. De sfeer werd grimmig en vervelend... ik vind dit heel jammer, want (met alle respect) maar jullie staan nu te ruzieen in mijn tuin en dat vind ik niet tof. Een paar mensen hebben het goed gemaakt met elkaar en ik heb nu even 1 regel gemaakt voor mezelf: Iedere reactie die respectloos is tegen een ander ga ik gewoon deactiveren en evt verwijderen. Verder blijf ik iedereen dankbaar die hier een veilige plek vind om frustraties te luchten en mee te denken hoe we deze warme dagen door kunnen komen. Het blog blijft open, hoe en welke vorm, dat zien we door de tijd wel weer!

Maar 1 kleine duidelijke uitspraak van mijn kant: het is mijn blog, het is geen democratie en ik ga mijn beweegredenen niet iedere keer verantwoorden. Sorry, maar dat kost mij te veel tijd voor mijn hobby.

Jazeker... een zomerdepressie...

Zondag 26 Juli 2015 at 7:59 pm

Zo... voor het eerst in jaren hebben we weer eens een echte zomerdepressie gehad. Ineens gaat mijn google alerts helemaal af op alle meldingen van de zomerstorm of zomerdepressie (de reden waarom ik de site deze naam heb gegeven... het dubbelzijdige van iemand die depressief wordt van de zomer, maar ook de stormen (depressies) in de zomer die heftig zijn).

We hebben het overleefd... De zomerdepressie van 2015

In de Metro

Maandag 06 Juli 2015 at 8:39 pm

Leuk bericht in de Metro vandaag. Complimenten aan Hindrik!

http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/07/30-graden-doe-mij-maar-10

Nationaal Hitteplan...

Maandag 29 Juni 2015 at 12:16 pm

Het is dan zover... we staan aan het begin van de eerste hittegolf van 2015, na een verder okee voorjaar... Maar we gaan er dan nu ook wel vol in zeg! Niet alleen een eerste hittegolf, maar het hitteplan treed gelijk in werking. Waarschijnlijk 5 dagen hitte, waarvan 3 (of 4) dagen met meer dan 30 graden.

"In het Hitteplan staat nu beter aangegeven welke verantwoordelijkheden de verschillende organisaties hebben tijdens een periode van aanhoudende hitte."

Gelezen, maar ik mis nog 1 groep... weermannen(en -vrouwen). Ik vind dat zij verantwoordelijk zijn voor verantwoordelijk gedrag van zonaanbidders, want blijkbaar moeten we mensen waarschuwen dat 8 uur bakken op 30 graden niet gezond is. We mogen de medemens best helpen om gezond te blijven!

Brrrrr... koude luchtstroom... heerlijk!

Dinsdag 28 April 2015 at 12:27 am

Jazeker... na een plotseling explosie aan warme dagen gaan we onverwacht even de kou weer in. Voor ons lekker en ook de profs gaan er slim mee om. Vond dit heel leuk om te lezen. In verband met de vorst vannacht (en laat ik de grap over vorst op koningsdag even links liggen) wordt fruitkwekers geadviseerd om vanavond niet te beregenen, maar te benevelen. "Als de bloesem wordt beregend tijdens een vorstnacht, bevriest dit waterlaagje en houdt daarmee de temperatuur van het vruchtbeginsel op het vriespunt." En als je gaat beregenen kunnen de takken breken... weer wat geleerd. En nu even een weekje rustig op temperatuur komen!